Verkeerd gerichte leiding en weinig financiële middelen hebben de ontwikkeling van het voetbal de laatste 20 jaar sterk tegengehouden, alhoewel een ontwikkelingsprogramma werd opgestart, genoemd naar Bozsik József die 101 maal voor Hongarije speelde en waarvan resultaat mag verwacht worden voor de volgende generatie.
Als klein centraal Europees land vervoegde Hongarije de NATO in 1999 en werd op 1 mei 2004 lid van de Europese Unie, waarbij het, na het afleggen van een korte weg, de stap zette van totalitair regime naar democratie en vrije markt. Terwijl het land zich voorwaarts beweegt - met een stabiel politiek landschap, strenge concurrentie en vibrerende economie - dienen Hongarije's 'die hard' voetbalfans te leven met wegstervende herinneringen van vergane glorie. De laatste vier decades waren somber, naar gelijk welke maatstaf, maar door de vergelijking met de gouden periode van de jaren 50 leek dit alles dubbel ontgoochelend.
Wanneer men veel mensen hierover aanspreekt, blijkt dat velen de nieuwe democratie verantwoordelijk stellen voor de terugval. Onder het communisme was het voetbal gecollectiviseerd en de meeste leden van het Gouden Team speelden week na week samen bij Honvéd, de ploeg van het leger. De val van het communisme alleen kan echter niet de oorzaak van de slechte gang van zaken zijn: landen zoals Bulgarije, Roemenië of de Tsjechische Republiek zijn na het vallen van het IJzeren Gordijn voortgegaan met goed voetbal te spelen bij hun internationale wedstrijden. Wat ook de oorzaak van de malaise mag zijn, de eens zo voetbalgekke Hongaren lijken hun liefde voor het voetbalspel verloren te hebben; zij hebben reeds té dikwijls de pijnbarrière moeten doorbreken.
De toen 101 jaar oude Hongaarse Voetbalbond wou het land dan ook terug op de voetbalkaart plaatsen en deed in 2002 een stevig bod om de Europese Kampioenschappen in 2008 te mogen organiseren (ongeveer € 2,3 miljard). Het was inderdaad 30 jaar geleden dat Hongarije nog eens deelnam aan Europa's grootste competitie. De Hongaarse president Mádl verklaarde toen: De inventaris van de meest glorieuze momenten in onze voetbalgeschiedenis bevat de grootste triomf van ons nationaal team, de 3-6 overwinning op Engeland op Wembley in 1953. Met deze zege schreven de Hongaarse voetballers hun namen in goud in de analen van de voetbalgeschiedenis, niet alleen van hun eigen land, maar van gans de wereld. Nu is de tijd voor ons gekomen om aan te tonen dat ons land niet alleen een deelnemer kan zijn, maar ook de gastheer van de voetbalviering in Europa.
Een ganse reeks bouwprojecten werden voorzien om aan het evenement het hoofd te kunnen bieden, waaronder vijf nieuwe stadions.
Het waren echter Zwitserland en Oostenrijk die verkozen werden om gezamenlijk de organisatie van het Europees Kampioenschap 2008 op zich te nemen. Bovendien slaagde Hongarije er niet in zich te plaatsen voor het Europees Kampioenschap 2004 in Portugal.
Op zondag 25 januari 2004 werd Hongarije dan ook nog getroffen door het plotse overlijden van zijn international Fehér Miklós, na een competitiewedstrijd met zijn Portugese club Benfica. De 24-jarige aanvaller stortte in blessuretijd in elkaar zonder op dat moment aan het spel deel te nemen. Hij werd op het veld nog gereanimeerd en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later overleed ten gevolge van een hartstilstand. Na lijkschouwing en onderzoek van het parket zou nadien blijken dat de ongelukkige speler een aangeboren hartafwijking had.
Hongarije zal het zonder hem verder moeten doen.
Dit overlijden bracht echter opnieuw de discussie op gang dat beroepsspelers grondiger zouden moeten gecontroleerd worden op fysieke afwijkingen, wat dergelijke plotse sterfgevallen zou kunnen voorkomen.
BRONZEN MEDAILLE WK-20
Van 24 september tot 16 oktober 2009 werd in Egypte het Wereldkampionschap Voetbal, de FIFA U-20 World Cup Egypt 2009, gespeeld.
De Hongaarse ploeg van spelers onder de 20 jaar veroverde er de Bronzen Medaille door Costa Rica te verslaan met de penalties, na een 1-1 gelijkspel.
Betekent dit hoop op een goede lichting jonge spelers waarvan er een aantal een meerwaarde voor de Hongaarse nationale elf kunnen betekenen?
De toekomst zal het uitwijzen.
Het Hongaarse team dat die wedstrijd speelde: Gulácsi Péter, Szekeres Adrián, Debreceni András, Szabó János, Zámbó Bence, Gosztonyi András, Korcsmár Zsolt, Simon Ádám, Koman Vladimir (kapitein), Futács Márkó (19' Németh Krisztián) en Simon András (46' Varga Roland) (Coach: Egervári Sándor).
Koman Vladimir veroverde op het toernooi tevens de Zilveren Schoen.
De volledige selectie:
(Doelmannen) Gulácsi Péter, Megyeri Balázs, Kovácsik Ádám
(Verdedigers) Debreceni András, Korcsmár Zsolt, Szekeres Adrián, Szabó János, Zámbó Bence, Présinger Ádám
(Middenveldspelers) Dudás Ádám, Tóth Bence, Takács Péter, Koman Vladimir, Simon Ádám, Varga Roland, Kiss Máté
(Aanvallers) Németh Krisztián, Simon András, Gosztonyi András, Balajti Ádám, Futács Márkó
|
|
De Hongaarse jeugd viert haar Bronzen Medaille... |
...en Koman Vladimir pronkt, samen met Bondsvoorzitter Kisteleki István, met zijn Zilveren Schoen. |
|
Hongarije en Kroatië ontwierpen al hun logo voor het EK 2012. |
Europees Kampioenschap Landenteams 2012
Hongarije trachtte, samen met Kroatië, de organisatie te verwerven voor het EK 2012. Daarbij moesten zij de competitie moeten aangaan met de kandidatuur van Italië en deze van een gezamenlijk bod van Polen en Oekraïne. De Hongaarse regering had 640 miljoen Euro veil voor de organisatie van dat EK. Dat geld zou dan vooral aangewend worden voor het opknappen van bestaande en de bouw van nieuwe voetbalstadions, naast de verbetering van de bestaande infrastructuur.
Eerst waren er dus nog drie kandidaten in de running: Italië, Polen-Oekraïne en Kroatië-Hongarije. Alledrie dienden zij op 31 mei hun dossier in op de hoofdzetel van de UEFA, in het Zwitserse Nyon. In de volgende stappen werden de ingediende dossiers geëvalueerd.
In principe zou de UEFA op 8 december 2006 het organiserend gastland voor het EK 2012 aanduiden, maar op 4 oktober 2006 deelde het UEFA Uitvoerend Comité mede dat de verkiezing van het gastland uitgesteld werd tot april 2007.
Op 20 februari 2007 dienden alle partijen dan hun definitief bod in voor de organisatie van het EK 2012. Hongarije en Kroatië waren vertegenwoordigd door de voorzitters van de onderscheiden voetbalbonden,
Kisteleki István en
Vlatko Markovic, terwijl de beide andere kandidaten maar door een beperkte delegatie vertegenwoordigd werden. De Hongarse voorzitter Kisteleki, sprak hoopvolle woorden uit, door het Hongaars-Kroatisch bod als het beste te mogen veronderstellen. Ook
Markovic drukte zijn geloof in een succes uit. Na het bod van elk van de drie kandidaten onderzocht te hebben zoude de leden van het UEFA Technisch Comité, na twee weken een analyse van hun bevindingen overmaken aan het Uitvoerend Comité, gelast met nemen van een uiteindelijke beslissing, voorzien voor april 2007.
En uiteindelijk viel dus op 18 april de beslising: de organisatie van de Europees Kampioenschap 2012 werd door de Europese voetbalbond (UEFA) in het Welshe Cardiff totaal onverwacht toegewezen aan het duo Polen en Oekraïne. Nog maar eens een tegenslag voor Hongarije, dat in die eventuele organisatie een middel zag om het landelijk voetbal nieuwe impulsen tot ontwikkeling te geven. Helaas, driemaal helaas...
Evolutie van het Hongaarse Nationale Elftal
Er dient vastgesteld dat de betere Hongaarse spelers meer en meer uitwijken naar het buitenland, wat enerzijds tot verdere verzwakking van de nationale competitie leidt (waar dan tweederangsbuitenlanders worden ingebracht). Anderzijds kunnen de uitwijkelingen onder de internationals meer internationale ondervinding opdoen in kwalitatief meer hoogstaande competities.
Maar de voorlopige conclusie blijft toch dat het minder en minder goed lijkt te gaan met het Hongaars voetbal...
en hoe de verdere afgang te keren?...
Na de ontslagname op 26 oktober 2006 van Bozsik Péter na de catastrofale 2-1 nederlaag tegen voetbaldwerg Malta (111de Ranking FIFA), werd Várhidi Péter, de 48-jarige trainer van de Hongaarse -19 jarigen, aangesteld als interim-coach voor de vriendschappelijke wedstrijd Hongarije-Canada (71ste Ranking FIFA), voorzien op 15 november 2006.
Op 9 november maakte hij een verrassende selectie voor die wedstrijd bekend. Niet minder dan 9 spelers werden voor de eerste maal geselecteerd (de spelers in vetjes hieronder, als ik juist ben)!
Selectie:
Doelmannen: Végh Zoltán (MTK Budapest), Fülöp Márton (Tottenham Hotspur)
Verdedigers: Bodnár László (Red Bull Salzburg), Juhász Roland (Anderlecht), Vanczák Vilmos (Sint-Truiden), Balogh Béla (MTK Budapest), Rodenbücher István (MTK Budapest), Bodor Boldizsár (Roda JC)
Middenvelders: Sándor György (Újpest FC), Tóth Balázs (Kayseri Erciyesspor), Vass Ádám (Stoke City), Tõzsér Dániel (AEK Athene), Huszti Szabolcs (SV Hanover 96), Bori Gábor (MTK Budapest), Horváth András (FC Sopron), Filkor Attila (Inter Milan), Hajnal Tamás (1. FC Kaiserslautern)
Aanvallers: Hrepka Ádám (MTK Budapest), Kanta József (MTK Budapest), Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Torghelle Sándor (PAOK FC), Priskin Tamás (Watford FC), Németh Krisztián (MTK Budapest), Farkas Balázs (Dynamo Kiev)
|
Doelpuntmaker Priskin Tamás. |
Resultaat van de wedstrijd:
Het team van Hongarije:
Végh Zoltán, Bodnár László, Balogh Béla, Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Vass Ádám, Tóth Balázs, Huszti Szabolcs (83' Rodenbücher István), Sándor György (71' Bodor Boldizsár), Hrepka Ádám (70' Farkas Balázs) en Priskin Tamás (78' Torghelle Sándor).
Op het drassig veld van
Székesfehérvár kon Hongarije deze wedstrijd winnend afsluiten met 1-0. Een doelpunt van Priskin Tamás in de 36ste minuut volstond om Canada (71ste op de ranglijst van de FIFA) te verslaan.
In een poging om Hongarije een nieuwe start te gunnen, werden vier nieuwgeselecteerden opgesteld door Várhidi Péter en vielen er nog twee anderen in tijdens de match.
"Wij zijn tevreden met deze overwinning, maar los van het resultaat, is dit de enige manier om vooruit te gaan" zei Várhidi, verwijzend naar de nieuwe spelers. "We zien dat het Hongaars voetbal nog een toekomst heeft... maar dit is slechts het begin van een lange weg."
Met hem hopen wij dat dit optimisme gewettigd mag blijken te zijn.
Op 14 december 2006 werd Várhidi Péter (Kampioen van Hongarije met Újpest 1997/98) door de Bondsvoorzitter Kisteleki voor een interim tot eind 2007 bevestigd in zijn functie van bondscoach van het Nationaal Elftal van Hongarije.
En op 23 januari 2008 werd Várhidi opnieuw bevestigd in zijn functie als bondstrainer. Ook al was hij er niet in geslaagd Hongarije naar het EK 2008 te loodsen, toch erkende men zijn verdiensten in het samenstellen van een vernieuwd jonger elftal, terwijl zijn populariteit ook gegroeid was door de 3-1 overwinning in augustus 2007 op wereldkampioen Italië. Várhidi stond nu wel voor de aartsmoeilijke opdracht de kwalificatie voor het WK 2010 te verwezenlijken.
|
De ganse ploeg viert het gelijkstellend doelpunt van Juhász Roland. |
UITSTEKEND RESULTAAT
22 augustus 2007, vriendschappelijke wedstrijd Hongarije-Italië,
Puskás Ferenc Stadion in Budapest, 40.000 toeschouwers, uitslag 3-1
Italië startte met aanvallende intenties en op een vrijschop van Andrea Pirol moest doelman Fülöp al vlug redding brengen. Het eerste gevaar van Hongarije kwam er in de 9de minuut toen Gera oog in oog met Buffon van dichtbij naast schoot. Op de 27ste minuut onderscheide Fülöp zich op een poging van Alessandro Del Piero. Hongarije maakte het Italië herhaaldelijk moeilijk met counters en 7 minuten voor de rust diende Buffon de jonge Vass Ádám van een doelpunt te houden.
Nadat eerst nog een Italiaans doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel, opende Italië de score na 4 minuten in de tweede helft, toen Antonio Di Natale een voorzet van Alberto Aquila in doel verwerkte (0-1). Maar 3 minuten later werkte Juhász die achterstand met een mooi vluchtschot weg (1-1) en nog eens 3 minuten verder zette Gera een penalty om, na fout van Cannavaro op Priskin (2-1). En toen in de 75ste minuut Feczesin een derde maal Buffon vloerde was de match gespeeld (3-1). In de toegevoegde tijd had Buffon zelfs nog een prachtige save nodig op een schot van op 25 meter van diezelfde Feczesin om de 4-1 te vermijden.
Dankzij een verbluffende tweede helft veroverde Hongarije eindelijk nog eens een deugddoende overwinning en dat tegen de regerende wereldkampioen.
Coach Várhidi was uiteraard heel tevreden, maar bleef met beide voeten op de grond door te verklaren dat de zege verdiend was, maar niet overdreven mocht worden. Anderzijds, zei hij ook, bewees deze overwinning dat geloof diende geput in de eigen jeugd.
Ploegopstelling Hongarije:
Fülöp Márton, Szélesi Zoltán, Vaskó Tamás, Juhász Roland, Vanczák Vilmos (73' Csizmadia
Csaba), Vass Ádám, Tozsér Dániel (59' Leandro
de Almeida), Hajnal Tamás (59' Filkor
Attila), Gera Zoltán (92' Buzsáky Ákos), Priskin Tamás (73' Feczesin
Róbert) en Dzsudzsák Balázs (82' Halmosi
Péter).
Doelpunten: 49' Di Natale 0-1, 62' Juhász 1-1, 65' Gera 2-1 (strafschop), 75'
Feczesin 3-1
24 april 2008: Erwin Koeman (Nederland) is de nieuwe bondscoach van Hongarije, ter vervanging van Várhidi Péter.
De Hongaarse Voetbalbond (MLSZ) maakte op donderdag 24 april bekend dat Erwin Koeman, de oudere broer van de Nederlandse legende Ronald Koeman, aangeworven te hebben om het nationaal elftal te leiden. De 47-jarige Nederlandse trainer tekende een contract voor twee jaar en zal zijn werkzaamheden aanvatten op 1 mei.
Várhidi, wiens contract eind december 2007 afliep, leek toen reeds het schip te moeten ruimen voor een buitenlandse opvolger. Althans, dat was de wens van bondsvoorzitter Kisteleki, maar de preses kreeg geen steun van andere hoge heren uit de bond. En dus mocht Varhidi Hongarije onder zijn hoede blijven houden. Maar het spel en de eerste resultaten waren teleurstellend (gelijkspel tegen Slovenië en verlies tegen Slowakije). Dus vervroegd exit Várhidi.
* Erwin Koeman, geboren in Zaandam, op 20 september 1961, is een gewezen Nederlands voetbalinternational (middenvelder) en naderhand voetbaltrainer. Koeman is opgegroeid in een voetbalfamilie. Vader Martin speelde jaren voor GVAV uit Groningen en zijn jongere broer Ronald Koeman speelde eveneens voetbal op topniveau.
Erwin Koeman debuteerde in het betaalde voetbal in 1978-'79 bij FC Groningen. Het volgende jaar vertrok hij naar PSV (1979-'82). Na enkele seizoenen daar keerde hij in 1982 terug naar Groningen (1982-'85). Na een korte tijd Groningen ging Koeman zijn geluk beproeven bij de toenmalige topclub in opbouw KV Mechelen in België (1985-'90). Naast de landstitel behaalde hij bij die club in 1988 zijn eerste Europese prijs, door met Mechelen de finale van de Europacup 2 te winnen van AFC Ajax. Na zijn periode in Mechelen ging Koeman weer voor PSV voetballen (1990-'94), waar hij ook nog de nodige landstitels zou behalen. Hij beëindigde zijn carrière bij de club waar het voor hem allemaal begon: FC Groningen (1994-'98).
Koeman speelde 31 interlands (2 goals) voor Nederland. In 1988 speelde hij in het Nederlands elftal dat Europees kampioen werd, door in de finale te winnen van de Sovjet-Unie (2-0).
Na zijn actieve voetbalcarrierre werd Koeman eerst jeugdtrainer (1998-2002) en vervolgens assistent-trainer (2001-2003) bij PSV. In het seizoen 2004-2005 was hij hoofdtrainer van RKC Waalwijk. Na één seizoen RKC Waalwijk vertrok Erwin Koeman, om per 1 juli 2005 als hoofdtrainer bij Feyenoord aan de slag te gaan, als opvolger van Ruud Gullit. In het voorjaar van 2006 verlengde hij zijn tweejarig contract bij de Rotterdammers tot medio 2009. Maar na de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2006-2007 besloot hij echter wegens de tegenvallende resultaten zijn contract per direct op te zeggen.
Sinds zijn vertrek bij Feyenoord, in 2007, was Koeman niet meer actief als trainer.
Tot nu dus, door de zware taak op zich te nemen te trachten om de Hongaarse nationale ploeg naar een hoger niveau op te tillen. Zijn eerste doel zal er in bestaan Hongarije door de kwalificatieronde te loodsen naar het WK 2010.
Op 26 augustus 2009 werd zijn contract door de Hongaarse Voetbalbond vervroegd verlengd tot 2012.
En Erwin Koeman miste zijn entree als nieuwe trainer niet.
|
Juhász en Dzsudszák vieren hun doelpunt tegen Griekenland. |
24 mei 2008, vriendschappelijke wedstrijd Hongarije-Griekenland, Puskás Ferenc Stadion in Budapest, 7.000 toeschouwers, uitslag 3-2
Hongarije won met 3-2 tegen de regerende Europese Kampioen Griekenland, in de tweede voorbereidingswedtrijd van de bezoekers naar het Europese Kampioenschap van volgende maand toe. En tevens Hongarije's eerste wedstrijd onder leiding van haar nieuwe coach, Erwin Koeman.
Bij de rust leidde Griekenland met 1-0, met een doelpunt van Ioannis Amanatidis, na een povere eerste helft. Maar Hongarije speelde meer doelbewust in de tweede helft. PSV Eindhoven's buitenspeler, Dzsudzsák Balázs, scoorde al in de eerste minuut de gelijkmaker op pas van Gera Zoltán vanop rechts. In de 58ste minuut nette Juhász Roland van Anderlecht met het hoofd de 2-1. Het was zijn eerste doelpunt sinds hij tegen Italië scoorde in augustus 2007. Het derde Hongaarse doelpunt kwam er een paar minuten later wanneer verdediger Vadócz Krisztián van dichtbij kon scoren. Dat Nikos Lyberopoulos in de 92ste minuut nog kon tegenscoren voor Griekenland, telde alleen voor de statistieken.
Tijdens de tweede helft leverde Hongarije zijn beste prestatie af sinds zij Wereldkampioen Italië vorig jaar versloegen tijdens een vriendschappelijke wedstrijd. Griekenland van zijn kant mocht van geluk spreken dat de stand niet meer opgelopen was.
Dus: goede match van de Magyaren én een overtuigende start van Erwin Koeman.
Ploegopstelling Hongarije: Fülöp Márton, Szélesi Zoltán, Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Low Zsolt, Dárdai Pál, Vadócz Krisztián, Gera Zoltán (89'
Koltai Tamás), Hajnal Tamás (83'
Orosz Péter), Dzsudzsák Balázs en Huszti Szabolcs.
Doelpunten: 44'
Ioannis Amanatidis
0-1, 46' Dzsudzsák Balázs 1-1, 59' Juhász Roland 2-1, 63' Vadócz Krisztián 3-1, 92'
Nikos Lyberopoulos
3-2
|
Egervári Sándor. |
23 juli 2010: Erwin Koeman (Nederland) wordt als bondscoach van de Hongaarse Nationale Ploeg vervangen door de Hongaar Egervári Sándor.
Na de aanstelling van de nieuwe Bondsvoorzitter van Hongarije (MLSZ) Sándor Csányi op 8 juli 2010, werd na onderling overleg tussen de voorzitter Sándor Csányi, de algemeen secretaris Vági Márton en Erwin Koeman beslist om een vervroegd en onmiddellijk een einde te maken aan het contract van Erwin Koeman, dat nog doorliep tot eind 2011.
In Hongarije bestond echter meer en meer druk om een Hongaarse coach aan te stellen. De Hongaarse Bond heeft dan ook niet lang gewacht om een nieuwe trainer aan te trekken. Het werd de 60-jarige Egervári Sándor, een topcoach in Hongarije, die Hongarije in 2009 naar de bronzen medaille leidde op het WK voor -21-jarigen (zie hierboven). Hij wordt in die functie vervangen door Róth Antal, ook trainer van
Szombathelyi Haladás. Als nieuwe sportdirecteur werd Nyilasi Tibor aangesteld, met aan zijn zijde Both József als technisch directeur.
Egervári wil de talentrijke generatie, derde op het WK -21 in 2009, laten doorgroeien en mikt op kwalificatie voor het WK 2014 in Brazilë. Hij kreeg alvast een contract van onbepaalde duur.
Door zijn goede resultaten met de nationale ploeg werd Sándor op 3 december 2011 verkozen tot beste coach van het jaar van Hongarije in 2011.
|
Király plukt de bal vóór John Terry. Wayne Rooney (10) kijkt toe, terwijl Elek (9) en Juhász (4) mee verdedigen. |
11 augustus 2010, vriendschappelijke wedstrijd Engeland-Hongarije, Wembley Stadion in Londen, 72.000 toeschouwers, uitslag 2-1 verlies.
Na de vriendschappelijke wedstrijd van 30 juni 2006, gespeeld tussen Engeland en Hongarije, op Old Trafford (Manchester United) omdat het herbouwde Wembley Stadion nog niet klaar was, en geëindigd op een 3-1 overwinning van de Engelsen, stonden beide landen voor het eerst opnieuw tegenover elkaar. En ditmaal werd de wedstrijd wel degelijk op Wembley gespeeld. Het was tevens de eerste wedstrijd onder leiding van de nieuwe bondscoach, Egervári Sándor.
Na een own-goal van Evertonspeler Phil Jagielka in de 62ste minuut (0-1), had Steven Gerrard 7 minuten later gelijkgesteld (1-1). En nog vier minuten later tekende dezelfde speler de 2-1 aan.
Egervári was niet helemaal ontevreden over de prestaties van zijn ploeg. Hij had meer positieve dan negatieve zaken gezien. En in de inbreng van een paar jonge spelers zag hij een goede basis voor de toekomst.
Ploegopstelling Hongarije: Király Gábor, Szélesi Zoltán, Juhász Roland, Lipták Zoltán (55' Komlósi Ádám), Vanczák Vilmos (46' Laczkó Zsolt), Dzsudzsák Balázs (46' Koman Vladimir), Vadócz Krisztián, Elek Ákos (59' Tóth Balázs), Huszti Szabolcs (46' Hajnal Tamás), Gera Zoltán (captain) en Rudolf Gergely (83' Priskin Tamás).
Doelpunten: 62' Jagielka (own-goal) 0-1, 69' Gerrard 1-1, 73' Gerrard 2-1.
|
Csábi Jószef. |
|
Pinter Attila. |
11 oktober 2013: Bondscoach Egervári Sándor heeft zijn ontslag aangeboden.
Op de persconferentie na de wedstrijd tegen Nederland, met 8-1 verloren, heeft coach Egervári Sándor zijn ontslag aangeboden. Dat werd aanvaard door Csányi Sándor, de Hongaarse bondsvoorzitter.
Onder leiding van Egervári speelde de Hongaarse nationale ploeg 35 wedstrijden, waarvan er 18 gewonnen werden, 8-maal werd gelijkgespeeld en 9-maal verloren. Dat gaf 63% van de te winnen punten (in een 2-puntenstelsel voor een gewonnen wedstrijd). Wij moeten terug gaan naar de periode 1983-86 om met 68%, onder coach Mezey György dr., om een beter resultaat terug te vinden.
Bondstrainer Csábi József leidde dan voorlopig de ploeg, tot een nieuwe coach aangesteld zou worden.
En op 19 december 2013 werd door de voorzitter van de MLSZ, Csányi Sándor, bekendgemaakt dat Pintér Attila, de trainer van landskampioen Györ ETO, tot nieuwe bondscoach van Hongarije werd aangesteld.
De 47-jarige Pinter kreeg onmiddellijk een duidelijk objectief voorgeschoteld: hij moet Hongarije kwalificeren voor het EK 2016 in Frankrijk. Sinds 1986 hebben de Hongaren zich niet meer kunnen plaatsen voor de eindfase van een belangrijk toernooi en daar zou dus nu een einde aan moeten gesteld worden.
Na beoordeling van de onder deze trainer behaalde resultaten, deelde de Voorzitter van de Hongaarse Voetbalbond (MLSZ) op 18 september 2014 mee dat
Pintér Attila ontslagen werd. Zijn stijl beantwoordde dan toch niet aan de verwachtingen van de Voetbalbond. De onverwachte verliespartij op 7 september 2014 bij de eerste kwalificatiewedstrijd van het EK 2016 thuis tegen Noord-Ierland, werd hem meer dan waarschijnlijk fataal.
Onder zijn leiding werden vijf internationale wedstrijden door Hongarije gespeeld. Hiervan werden er twee gewonnen, twee verloren en éénmaal gelijkgespeeld. Hij behaalde dus 50% van de te winnen punten (berekend op 2 punten per gewonnen wedstrijd, 1 punt voor een gelijkspel).
Er werd tevens medegedeeld dat Dárdai Pál, op dit ogenblik jeugdtrainer van de Duitse club Hertha BSC, de functie van coach ad interim zal vervullen tot een definitieve trainer zal aangesteld zijn. In princiepe zal hij de Nationale elf coachen voor de drie eerstkomende kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016, namelijk tegen Roemenië (11-10-14), Faeröer (14-10-14) en Griekenland (14-11-14).
Maar op 9 december 2014 kon de MLSZ een akkoord afsluiten met de club van Dárdai, Hertha BSC, opdat deze laatste coach van het Hongaars nationaal elftal zou kunnen blijven tot op het einde van de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016.
|
|
|
|
Dárdai Pál op de persconferentie van 26 september 2014 waarop hij zijn aanpak verduidelijkte. |
Nieuwe coach Bernd Storck... |
...en zijn assistent Andreas Möller. |
...en Szélesi Zoltán. |
Op 20 juli 2015 deelde de Hongaarse Voetbalbond echter mee dat Dárdai Pál alsnog werd vervangen en dat door de Duitse trainer Bernd Storck (voormalig Duits voetbalspeler bij Borussia Dortmund, 1983-1989), omdat de MLSZ geen verlenging van het verblijf van trainer Pál kon verkrijging van Hertha BSC. Het Hongaarse elftal zal dus de resterende kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016 afwerken onder leiding van de nieuwe coach.
Dat gebeurde met succes: Hongarije wist zich op 15 november 2015 via de Play-Offs te plaatsen voor het EK 2016 in Frankrijk!
Het contract van Bernd Storck en assistent Andreas Möller (voormalig 85-voudig Duits international) werd dan ook verlengd.
Ook Holger Gehrke, als keeperstrainer, en de Hongarse ex-international Szélesi Zoltán werden als assistent aan de staf toegevoegd.
EK 2016 in Frankrijk
Op 15 november volgde dan een hoogdag in het Hongaarse voetbal: Hongarije plaatste zich via de Play-offs voor het EK 2016 in Frankrijk door Noorwegen in twee wedstrijden te verslaan, met onderscheidelijk 0-1 in Oslo en 2-1 in Budapest.
43 jaar na hun deelname aan een Europees Kampioenschap (1972 in België) en 29 jaar na een deelname aan het Wereldkampioenschap (1986 in Mexico) zalullen de Magyaren nog eens aan een groot toernooi kunnen deelnemen!
|
De vreugde spat er af bij het Hongaarse team dat zich kon kwalificeren voor het EK 2016.
(foto: MLSZ) |
Hongarije zou op het EK groepswinnaar worden en pas in de achtste finale door België met 0-4 uitgeschakeld worden. Hongarije zette zich zo terug op de kaart en bevestigde in volle vooruitgang te zijn.
|
Het Hongaarse elftal voor de wedstrijd tegen België op 26 juni 2016 op het EK in Frankrijk.
(staande L/R) Szalai Ádám, Király Gábor, Pintér Ádám, Guzmics Richárd, Kádár Tamás en Juhász Roland, (gehurkt L/R) Lang Ádám, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs, Nagy Ádám en Lovrencsics Gergo. |
Op 15 november 2016 speelde Hongarije, in de Groupama Aréna in Budapest, een vriendschappelijk duel tegen Zweden dat met 0-2 verloren werd. Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om afscheid te nemen van een aantal spelers die dit jaar gestopt waren met voor de nationale ploeg te spelen: Király Gábor, Juhász Roland, Vanczák Vilmos en Hajnal Tamás. Király Gábor en Juhász Roland speelden zelfs nog wat minuten in het elftal. Zeker een respectvol afscheid.
Ook een aantal nieuwe jonge beloftevolle spelers werden in de loop van de wedstrijd ingebracht: Vida Máté (20 jaar), Botka Endre (22 jaar), Hangya Szilveszter (22 jaar), Nagy Dominik (21 jaar), Berecz Zsombor (21 jaar) en Megyeri Balázs (26 jaar) als oudste onder hen.
Met deze wedstrijd sloot Hongarije dan ook een merkwaardig 2016 af, waarin de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap de kroon spande.
Opstelling Hongarije: Király Gabor ('28 Megyeri Balázs), Kádár Tamás, Fiola Attila ('69 Botka Endre), Elek Ákos, Lovrencsics Gergõ ('78 Nagy Dominik), Németh Krisztián, Pinter Attila, Stieber Zolán, Priskin Tamás ('58 Böde Dániel), Vida Máté ('46 Berecz Zsombor) en Juhász Roland ('45 Hangya Szilveszter).
|
Afscheidnemende spelers op 15-11-2016
(van links naar rechts) Hajnal Tamás, Vanczák Vilmos, Juhász Roland en Király Gábor. |
UEFA EURO 2020
Het Europese Kampioenschap 2020 zal niet door één land georganiseerd worden, maar de wedstrijden zullen in 13 verschillende steden van Europa gespeeld worden. 19 kandidaatsteden werden weerhouden en op 19 september 2014 maakte het Uitvoerend Comitee van de UEFA in Genève de 13 steden bekend die gastheer worden voor wedstrijden voor het UEFA toernooi EURO 2020. Ook Hongarije behoorde daarbij en krijgt drie groepswedstrijden en een wedstrijd voor de 1/8 finales toegekend. De wedstrijden zullen afgewerkt worden in het New Ferenc Puskás Stadion dat nog te bouwen is en geacht wordt in 2018 afgewerkt te zijn. Zie volledige lijst van de gekozen steden op EK 2020.
|
|
UEFA-Voorzitter Michel Platini maakt de deelname van Budapest bekend, terwijl MLSZ-Voorzitter Csányi Sándor uiterst tevreden en fier is. |
17 oktober 2013: Bondscoach Bernd Storck is niet langer trainer van Hongarije.
Bernd Storck, hoofdtrainer van Hongarije sinds de zomer van 2015, heeft met wederzijdse toestemming van de MLSZ, met onmiddellijke ingang afscheid genomen het het nationaal elftal. Zijn assistent Andreas Möller vertrekt met hem, maar zijn andere medewerkers blijven op post.
|
Bernd Storck. |
|
Leekens met MLSZ-voorzitter Csányi Sándor, bij zijn aanstelling tot coach van Hongarije. |
Storck heeft bij de nationale ploeg met afwisselend succes het roer in handen gehad.
Zijn positieve resultaten waren ondermeer:
* Hij leidde de nationale U20 naar het wereldkampioenschap 2015 in Nieuw-Zeeland, waar Hongarije 14de eindigde.
* Na 44 jaar afwezigheid leidde hij de nationale ploeg naar het Europees kampioenschap 2016 in Frankrijk, waar Hongarije groepswinnar was en doorstootte naar de 8ste finales (waar het door België werd uitgeschakeld). Hongarije eindigde uiteindelijk 13de.
* De nationale U17 kwalificeerde zich als groepswinnaars voor de laatste acht van het 2017 Europees Kampioenschap.
* De teams van de nationale U17 en U19 hebben zich
voor 5 van de laatste 6 kwalificatietoernooien gekwalificeerd in
2016 en 2017.
*
Het Hongaars nationaal team behaalde op 17 april 2016 als 18de de hoogste plaats in de FIFA-ranking sinds het systeem in voege trad in 1993 en als 13de van Europa.
*
In 2015 en 2016 werd het nationaal elftal door 's lands sportjournalistenvereniging uitgeroepen tot het Hongaarse sportteam van het jaar.
Als negatieve resultaten kunnen volgende punten aangeduid worden:
* De niet-kwalificatie van het nationaal elftal voor het WK 2018 in Rusland.
* De negatieve eindbalans van de wedstrijden waarbij hij coach was voor de nationale ploeg: 25 wedstrijden gespeeld, 8 gewonnen 7 gelijke spelen en 10 verloren. Dit gaf in een 2-puntenstelsel 46% van de te winnen punten opleverde.
De Hongaarse voetbalbond dankte Bernd Storck bij zijn afscheid, niettegenstaande mindere recente resultaten, om het Hongaars nationaal team op een bepaald ogenblik toch een internationaal hoogtepunt bezorgd te hebben.
|
Georges Leekens. |
|
Szélesi Zoltán. |
En op 30 oktober 2017 werd de Belgische trainer Georges Leekens door de voorzitter van de MLSZ, Csányi Sándor, voorgesteld tot nieuwe bondscoach van Hongarije. Leekens ondertekende een contract voor twee seizoenen, tot het einde van de EK-kwalificatiecampagne, met een optie op een half jaar extra.
Hulptrainer onder Bernd Storck, Szélesi Zoltán, zal bij de twee voorziene vriendschappelijke wedstrijden het Hongaars elftal onder zijn hoede nemen (9 november 2017 tegen Luxemburg en 14 november tegen Costa Rica), tot Georges Leekens vervolgens de leiding op zich zal nemen.
Zijn eerste doel zal er in bestaan Hongarije opnieuw naar het Europees kampioenschap 2020 te leiden.
Zijn debuut op 23 maart 2018 tegen Kazakhstan (FIFA Ranking 136) verliep echter niet zoals verwacht. Tot grote teleurstelleng werd Hongarije inderdaad met 2-3 thuis verslagen, met volgend elftal :
Gulácsi Péter – Bese Barnabás (Hangya Szilveszter '45), Fiola Attila, Otigba Kenneth, Botka Endre (Lovrencsics Gergő 45.) – Ugrai Roland (Németh Krisztián '45), Kleinheisler László (Pátkai Máté '72), Elek Ákos (Pintér Ádám '67), Dzsudzsák Balázs – Nikolics Nemanja (Böde Dániel '76) en Szalai Ádám.
En ook zijn 2de wedstrijd werd verloren. Ditmaal 0-1 tegen Schotland. Een slecht begin voor de Belgische trainer.
Het elftal: Gulácsi Péter – Fiola Attila, Otigba Kenneth, Guzmics Richárd – Lovrencsics Gergő, Kleinheisler László (Pátkai Máté '67), Pintér Ádám (Elek Ákos '46), Hangya Szilveszter (Szabó János '46) – Varga Roland (Nikolics Nemanja '83), Szalai Ádám (Böde Dániel '77), Dzsudzsák Balázs (Németh Krisztián '59).
|
|
|
|
Marco Rossi.
Hoofdcoach
|
Cosimo Inguscio.
Assistent-coach
|
Gera Zoltán.
Assistent-coach |
|
Na de teleurstellende resultaten onder Georges Leekens (1 overwinning, 1 gelijkspel en 4 nederlagen, de wedstrijden onder zijn toezicht door interim Szélesi Zoltán inbegrepen), werd na onderling overleg tussen trainer en het bestuur van de MLSZ overeen gekomen hem op 20 juni 2018 te vervangen door de Italiaanse coach Marco Rossi.
Het Uitvoerend Comité van de Hongaarse voetbalbond besefte dat Leekens maar over heel weinig tijd beschikte om de vooropgestelde doelen te bereiken, maar de behaalde resultaten volstonden alsnog niet.
Marco Rossi was de succesvolle coach van Budapest Honvéd, waarmee hij het Hongaars kampioenschap van het seizoen 2016-2017 als Kampioen kon afsluiten. En het seizoen 2017-2018 eindigde hij met zijn meest recente club FK DAC Dunajská Streda, in Slowakije, derde in het nationaal kampionschap.
De Italiaanse coach heeft meer dan eens bewezen dat hij in staat is om een team op te bouwen dat bestaat uit jonge, getalenteerde spelers, terwijl hij ook de meer ervaren spelers motiveert.
Cosimo Inguscio (eveneens Italiaan) werd op 20 juli 2018 tot assistent-trainer aangesteld.
NATIONS LEAGUE
2018-2020
Voor het nieuw gelanceerde NATIONS LEAGUE 2018-2020 speelde Hongarije
haar eerste wedstrijden op 8 september 2018 (1-0 nederlaag tegen Finland) en op 11 september (2-1 winst tegen Griekenland).
Na afloop van de Groepsfazes eindigde Hongarije op de 2de plaats van haar groep, met 3 overwinningen, 2 nederlagen en 1 gelijkspel.
Die plaats gaf echter geen recht voor verdere deelname aan de Nations League. Deze werd op 9 juni 2019 door Portugal met 1-0 tegen Nederland gewonnen.
Wat Hongarije wel bereikte met die 2de plaats was dat het team aan de play-offs mocht deelnemen, waarvan de winnaars van de 4 play-offgroepen dan
het recht kregen deel te nemen aan het komende EK 2020/2021. En Hongarije won op 8 oktober 2020 de 1ste wedstrijd in haar groep tegen Bulgarije met 1-3. Zn ook de 2de wedstrijd werd tegen IJsland gewonnen met 2-1, zodat zij doorgaan naar het EK.
EK 2020-21 in 12 speelsteden
Doordat de Play-offs van de Nations League voordelig afliepen voor Hongarije konden de Magyaren deelnemen aan het Europees Kampioenschap 2020-21!
Na een 3-1 overwinning tegen Bulgarije op 8 oktober 2020, werd ook IJsland op 12 november 2020 verslagen met 2-1, zodat Hongarije zich dus kwalificeerde voor het EK 2020-21!
Bij de loting voor de onderscheiden groepen op dat EK trof Hongarije het zeker niet! Zij werden ingedeeld in Groep F samen met Duitsland, Frankrijk en Portugal, de zogenaamde groep des doods omwille van het hoog favorietgehalte van de drie tegenstanders.
De 1ste wedstrijd in de groepsfase werd op 15 juni 2021 tegen Portugal verloren met 0-3, na de stand tot minuut 84 op 0-0 gehouden te hebben. In hun 2de wedstrijd in de poules slaagde Hongarije erop 19 juni in, na een uitstekende wedstrijd 1-1 gelijk te spelen tegen regerend wereldkampioen Frankrijk!
Op 23 juni speelde Hongarije dan tegen Duitsland en wist opnieuw een gelijkspel uit de brand te slepen, na terug een heel goede wedstrijd 2-2.
Toch betekende dit een 4de plaats in de groepsfase en dus uitgeschakeld voor verdere deelname aan het EK 2020.
De spelkwaliteit lag zeer hoog bij het Hongaars team en de spelers mogen dan ook terecht fier zijn op hun resultaten!
|
2020-2021
Voor de NATIONS LEAGUE 2020-2021:
- (1) won Hongarije op 3 september 2020 de eerste groepswedstrijd in en tegen Turkije met 0-1;
- (2) werd op 6 september '20 met 2-3 verloren van Rusland;
- (3) met 0-1 op 11 oktober '20 gewonnen van Servië;
- (4) 0-0 gelijkspel tegen Rusland op 14 oktober '20
- (5) 1-1 gelijkspel tegen Servië op15 november '20
- (6) 2-0
winst tegen Turkije op 18 november '20
Door deze uitslagen eindigde Hongarije als groepswinnaar en promoveerde naar de Divisie A van de Nations League.
|
Bondscoach Marco Rossi werd op 11 januari 2021 door het sporttijdschrift M4 Sport op de avond van de Atleet van het Jaar, uitgeroepen tot coach van het jaar 2020.
De award werd hem overhandigd door Fabio Cappelo, bekend Italiaans voetbalcoach, die verklaarde dat zijn vader zelf in Hongarije,
Hímesházá, geboren werd en hij zo Hongaars bloed in zijn aderen had.
Rossi verklaarde vervolgens dat hij zich half Hongaar voelde, ook al druppelde er géén Hongaars bloed in zíjn aderen. |
2022-2023
Voor de NATIONS LEAGUE 2022-2023:
- (1) won Hongarije
op 4 juni 2022 tegen Engeland met 1-0;
- (2) verloor Hongarije op 7 juni tegen Italië met 2-1;
- (3) werd op 11 juni tegen Duitsland gelijkgespeeld met 1-1;
- (4) won Hongarije op 14 juni opnieuw van Engeland met 0-4;
- (5) won Hongarije op 23 september van Duitsland met 0-1;
- (6)
verloor Hongarije op 26 september van Italië met 0-2, waardoor het zich niet voor de Final Four in de Nations League kon plaatsen.
Marco Rossi en Cosimo Inguscio, die reeds elf jaar met elkaar samenwerkten, werden beiden op 3 oktober 2023 in Budapest, in aanwezigheid van de president van Hongarije, Novák Katalin, tot Hongaars staatsburger aangesteld, waarbij zij de eed van staatsburgerschap aflegden in het Hongaars. Marco Rossi arriveerde in 2012 in Hongarije, toen hij door Budapest Honvéd werd aangesteld als hoofdtrainer. Cosimo Inguscio, die toen ook al lid was van Honvéd, voegde zich bij zijn staf in Kispest. Het tweetal leidde vanaf 2018 gezamenlijk het nationale herenteam A en leidde het vervolgens naar succes tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden van 2020 en in de meest recente Nations League-competitie.
Natuurlijk behouden de twee specialisten naast hun Hongaars staatsburgerschap ook hun Italiaans staatsburgerschap, maar zoals Cosimo Inguscio zei: ze stellen de een niet boven de ander. |
|
|
Marco Rossi (rechts) en Cosimo Inguscio bij het toekennen van het Hongaars staatsburgerschap op 3 oktober 2023. (foto: MLSZ.hu) |
Marco Rossi samen met de president van Hongarije Novák Katalin. (foto: MLSZ.hu) |
|